2018. június: Abony – festett templomi mennyezet-kazetták

Abonyban, ahol csak két torony látszik, az egyik torony a református templom tornya. Ebbe az 1786-ban épült templomba szerelték fel a faszerkezetű karzatra a korábbi megsérült (leégett) templomból kimenekített festett mennyezet-kazettákat.

48 festett kép látható a templomban. Eredeti elrendezése nem ismert.

A tápiószelei Blaskovich Múzeum (valójában Közgyűjtemény) az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma.
A berendezés, a műkincsek és a személyes tárgyak által megelevenedik a húszas-harmincas-negyvenes évek vidéki köznemesi életformája. Blaskovich János és György műgyűjtő, régész, irodalmár tevékenységet folytattak és szenvedélyes vadász hírében álltak (ezt azonban csak a természet közelsége és a nemes vadak szeretete inspirálta, nem az „úri divat”). A család tápiószentmártoni birtokán lótenyésztés folyt, innen származik Kincsem, a mindig győztes versenyló.

Tápiószentmárton határában van a Kincsem Lovaspark és területén az Atilla-domb, melynek gyógyító hatást tulajdonítanak. A Blaskovich család Atilla király iránti érdeklődésének köszönhető hogy elkezdték az ásatást, és felszínre került többek között a híres „tápiószentmártoni” szkíta aranyszarvas. A lovaspark területén is több órát tölthetnénk.

Utazás „telekocsi” rendszerben 2018. június 16-án.

Jelentkezés  email-ben

hirosmag@fenymagtar.hu

címen.

További tájékoztatás a jelentkezőknek e-mail-ben. 

Hírös Mag Szervezés

tapioszentmartoni szarvas

A Tápiószentmárton határában talált szkíta aranyszarvas a Nemzeti Múzeum képtárából.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.