Sűreje – Szántai Lajos meseelemzése – Szélike királykisasszony

Szántai Lajos meseelemzése                  https://www.youtube.com/watch?v=GctJYk7gGdM

Szélike királykisasszony

Hét szereplő. Hetes rendszer.

Hét bolygó, hét tulajdonság. Kinek hol van a helye. Ha minden a helyén van, lehet, hogy mi magunk megfogalmazni nem tudjuk, de érezzük, hogy rendben van. (Minden ihletett eredményhez, akár művészi, akár mérnöki teljesítéshez, ráérzés szükséges.)

Egyszerű, tömör, kevés szóval kifejezett jellemrajzokat kapunk.

Sebességi és távolsági sorrendet kaptunk. János, ahogy találkozott a szereplőkkel, a bolygók helyes sorrendje rajzolódott ki.


Elindul János bottal és tarisznyával. Bot – ritmust ad a haladásnak. Tarisznya – Mérleg képjel. Mérleg jelent menedéket, egyensúlyt, harmóniát, bizonytalan egyensúlyt, őrdaru; Vénusz van otthon benne. Vállára veszi a tarisznyát – vállalás. Elindul János. A Napból bontakozik ki a Naprendszer.

János – NAP

Nap, a mi Naprendszerünk középpontja. A bolygók forognak saját tengelyük körül, és keringenek a Nap körül. Ha a Hold hatása a Nap áradását nem szakaszolná, nem teríteni, nem szűkítené, talán ilyen típusú élet nem tudna kialakulni. A Nap meleg és száraz. A Hold hideg és nedves. Egy hatalmas kozmikus összjáték révén van élet itt a Földön. A Naprendszer része a Tejútrendszernek. Ezen spirál galaxis egyik karjában helyezkedik el. Energiát innen kapunk a Nyilason keresztül.


Találkozik Villámgyorssal. LÁB. Villámgyors gyorsaságát a SZARVAS-hoz mérik. A Napból bontakozik ki a Naprendszer, de a Tejútrendszeren belül maradunk. Visszaigazolást, megerősítést a Szarvas – Nyilas adja. Legfőbb jellemzője a gyors futás. Futás, (lehetett volna a nyuszival is megidézni, de nem illik ide a SZŰZ tulajdonság), ezért szarvassal idézik meg. Villám – gyors, hosszú és vékony.

Villámgyors – MERKUR

A Merkur a legbelső bolygó, gyors bolygó (88 nap), csak keskeny tartományban figyelhető meg. A Napról a legtöbbet a Merkúr tudja, mert ő van legközelebb. (Hermész Triszmegisztosz). Hímnős karakter. (Hermész és Afrodité gyermeke Hermafrodita). Elméletek után szalad, kapcsolatok, oda-vissza cserekapcsolatok, kereskedelem, szó-beszéd.


Másodszorra találkozik Hegyhordóval. VÁLL. Széles vállú ember. Váll – vállalás. Könnyen elviszi a zsák búzát. Búza – ÉLET. Akit szeretünk, azért minden terhet el tudunk viselni. Önzetlen áldozat vállalás.

Hegyhordó – VÉNUSZ

A kis jó. A második belső bolygó. Napszállta és Napfelkelte idején látható, mindig az ég szélén  – Esthajnal csillag. SZÉL. A levegő is e két időben szokott megmoccanni még a legnagyobb szélcsend közepette is. A leszálló Nap viszi az életet, a megnyugvásra, boldogságra, boldogabb életre emlékeztet. A Napfelkelte szüli az életet. Az ÉLET csillaga, az élet születése. Jézus maga mondja: Én vagyok ama fényes felkelő hajnali csillag. Azaz a szeretet csillag, a megváltás szeretet, önfeláldozás nélkül nem megy.


Harmadszorra találkozik Fúvóval. TÜDŐ. Széles mellű ember. Fúj, vihart kavar, erőteljes, elsöpör.

Fúvó – MARS

Hatalmas energiaáramlás. Égi háború, háború, vihar, orkán, dühkitörés.


Negyedik alkalommal találkozik Jóltalálóval. TENYÉR. A tenyérre helyezett borsószemet is képes eltalálni. Krisztus sebe, áldásosztás, gyógyítás, kihelyezett csakrapont. Jóltaláló, aki egy pöccintéssel tovább viszi a megrekedt folyamatot.

Jóltaláló – JUPITER

A nagy jó. Jupiter – Jó Péter. Nyilasban a Jupiter van otthon. Földi dolgokkal foglalkozik. Jótevés. Nyilas – egy irányba tud megmutatkozni, ahonnan a JÓ kiindul, a Tejút rendszer középpontjából.


Ötödik alkalomra találkozik Péterrel, a kicsi zömök emberrel. FÜL, hallás. Zömök ember. Összesűrűsödés. Földre teszi a fejét és tud mindent. Péter = szikla. Itt ő a Szaturnusz jó fokozata, és így a küszöb őre.

Péter -SZATURNUSZ

A legtávolabbi bolygó. Lassú bolygó. A Mérlegben erőben van. Kötöttség, szikla, kő, Péter.


Szélike Tündérország. Tünékeny. Szélike Jánoshoz vonzódik. A Hold és a Nap összetartoznak.

Szélike – HOLD

A Föld holdja. Kötött keringésű. Mindig ugyanazt az arcát mutatja. Gyors mozgású. (28-29nap). Tükrözi a Nap fényét, a Nap éjjeli mása.


Nap és Hold

A Nap és a Hold egymáshoz van rendelve. A Hold nem onnan jött, ahonnan mi jöttünk, nem a teremtő energiák letéteményese, nem abból a tendenciákból indul el. A Telihold mérete a Földről nézve pont akkora, amekkorának a Földről a Nap korongját látjuk. A Telihold a Nap éjjeli mása. A nappali és az éjszakai nagy világítók. Jézus az Igazság Napja. Szűz Mária az Igazság Tüköre.

Bolygók helyzete

  • otthon lét, uralom
  • erőben lét, villanásnyi hatás
  • rejtett erőben,
  • száműzetés
  • erővesztés
  • úton van

Ezek a tulajdonságok bennünk vannak. Emberszabású rendszer bontakozik ki. Dinamikus mikrokozmikus rendszer.

Szélikével (HOLD) csak Villámgyors (MARS) veheti fel a versenyt.

De Szélike közbeavatkozására megreked a rendszer.

gyűrű, kövesgyűrű – mindig csak az egyik oldalát látom. Úgy egyensúlyozom ki az életet, hogy nem tud továbbmenni. EGYENLŐSÉG – mindent kiegyenlítenek. a férfi ne férfi legyen, az éjszaka mintha nappal lenne.  Leáll az élet, földbe gyökerezik Villámgyors lába. Kő Szaturnusz, megbénít. Ki érzékeli, Péter, a jó fokozatú Szaturnusz képviselő. Ki billenti ki innen, Jóltaláló Jupiter.

Hold és a Vénusz

a két női bolygó, a női lét két állapota.
Szüzesség és Anyaság összeolvasva Szűzanya
Hold – valami baja van a lányomnak, mondja a király. – szüzesség, tisztaság.
A lányból asszony lesz  – Vénusz veszi át a szerepet– szeretni kell.

A tudásszerzés módjai

  1. élmény nélkül nem lehet. A racionális magoltatás ártalmas az agy számára. Élmény nélküli tudás, olyan racionális tananyag lesz, melyet naponta panelenként le lehet cserélni. Nem akar megismertetni, hanem elméletekbe avat be, mely vagy igaz vagy nem.
  2. Tudásátadás élmények útján. Előbb érezd át, tapasztald meg és majd az elméd saját képességeid szintjén, akár racionális úton is, ki fogja bontani az élményt, amit megkaptál.
  3. A Pálosok pedagógiai tehetségek voltak, ők mondták, csak olyat szabad tanítani, amit könnyen, élvezettel tanul meg a tanítvány.


A SŰREJE rovat írásai az elhangzott előadások jegyzetéből készülnek. Semmiképpen nem szó szerinti lejegyzések. Nem is törekszünk minden esetben kerek mondatok leírására. Az írások megjelentetésének célja, hogy legyen olvasható emlékeztetője az elhangzottaknak, hogy Ön rápillantással felidézhesse a hallottakat, ezért is lett a címe, a szó Kecskemét környéki formájában, SŰREJE.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.