Széki játékok – képzés

Tud róla, hogy honnan indult a Táncház-mozgalom?

A táncház-mozgalom a széki tánc, a táncház felfedezésére épült és lett világsiker. Ugyanakkor játékgyűjtés, mindez ideig nem készült Szék falu végtelenül gazdag hagyományából. Csorba János, a Népművészet Mestere és felesége az elmúlt évtizedekben mintegy 550 mondóka és játékformát idézett fel gyermekkorukból. Ez a Kárpát-medence egyik leggazdagabb hagyományos játékgyűjteménye.

Most képzés indul a több évtized alatt gyűjtött játékokból,

és lesz Kecskeméten is

Kiknek ajánljuk? Elsősorban gyerektáncház- és játszóház vezetőknek, színpadi játékfűzések készítőinek, koreográfusoknak, táborok szervezőinek, óvoda-pedagógusoknak, általános és középiskolai pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, szülőknek, tágabban pedig azoknak, akik a magyar játékkincs kárpát-medencei egységességének új bizonyítékait, a játékformákban rejlő időtálló értékeket szeretnék megismerni, gyakorlatban tapasztalni.

Program
A képzésen a Széki játékok 1. rész kiadványban közölt mind az 57 mondókát, illetve játékformát megismertetjük a résztvevőkkel. Az elméleti ismeretek átadása közvetlenül a gyakorlathoz kapcsolva történik. Ezek a háttér-ismeretek, adatok nem szerepelnek a kiadványban. Rögzítésük szabad jegyzeteléssel történhet, vagy felvétellel.
A képzés záró részében – a szabad játéktanulás után – megbeszéljük a játékfűzés-készítés legtermészetesebb módszereit, majd közösen készítünk is egy-két színpadon előadható játékfűzést.

Cél
A több évtized alatt felgyűjtött széki játékok visszajuttatása Szék falu családjaihoz, a magyarság játszó-közösségeihez: szabad játékhoz, gyerek-táncházakhoz, színpadi játékfűzésekhez, tánc-koreográfiákhoz.

Gyűjtő Hintalan László János

A képzés tanára         Hintalan László János zenetanár, néprajzkutató (Örökség Alapítvány)

A képzés szervezője Örökség Alapítvány, a megvalósulást támogatja a Nemzeti Kulturális Alap

Részvételi díj              Az NKA támogatásnak köszönhetően a képzés ingyenes

A képzés ideje            2019. június 22. (szombat), 9-16 óra, egy óra ebédszünettel.

Helyszín                       Kecskemét, Szolnoki út 20. (KKK épülete) Megközelíthető a 4-es városi busszal, leszállás az UNIVER megállónál. A kecskeméti vonat- és buszpályaudvartól 20 perc sétával ( 1300 m) elérhető. Gépkocsival érkezők az épület előtti nem fizetős parkolóban hagyhatják járművüket. Kerékpárral érkezők számára a kerítésen belül van kialakítva fedett parkoló.

A képzéshez tartozó kiadványt minden résztvevő ingyenesen megkapja.

Széki játékok 1. rész
57 mondóka és játékforma
a nyelvileg színes elbeszélések szó szerinti lejegyzésével
(30 oldal, A/4, fekete-fehér, spirálozott)
Kiadja: Örökség Alapítvány


Széki játékok – képzés Kecskeméten

Érdeklődik a program iránt? Részt venne a képzésen?

Kérem, adja meg adatait, hogy tarthassuk a kapcsolatot.

(Küldünk nyugtázást a jeletkezésről, figyelje a levelező-fiókját. Ha nem érkezne meg, akkor gondoljon valamilyen hibázásra. Gond szokott lenni pl. a vipmail, citromail, freemail rendszerekkel) 

Email*
Név*
Lakóhely
Telefon szám
Részt kívánok venni*
Foglalkozásom, érdeklődési területem
Kérdésem van


Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.