Sűreje – Molnár V. József: A Táltos küzdelem – 2016. április 4.

kep_szent_laszlo_kun_vitez_1

Fontos a mai embernek a Táltosság kérdése?
======
A Táltosság kérdésében van a legnagyobb eltérés a mai felfogásban a régi időkhöz képest. Ma sok szélhámos van. Sokan azt mondják, ma nincsenek ilyen misztikus emberek. Sokan mégis felkeresik a magukat misztikusnak mondó, de valójában szélhámos tanácsadókat, előadókat, kétnapos tanfolyamokon megvilágosodást tanítókat.
Kevés tudásunk van a valódi táltosokról. Ha a három szent, a gyepű őrzők, Szent László, Szent Márton, Szent György életét tanulmányozzuk, mindent megtudunk a táltosságról.
======
Kérdés: Valóban táltos volt Szent László király? Válasz: Kérdezze meg a gyimesi öregeket, minden velemkorú annak tartja. A moldvaiak Jézus Krisztust főtáltosnak mondják.
Jézus főpap Melkizedek rendje szerint. (nem levita pap)
======
Szent László legendáját ábrázoló középkori freskó számtalan templomban látható. Szent László látó volt, látomása igaznak bizonyult, táltos volt.
======
Gyümölcsoltó Boldogasszony napja a jó befogadásának ideje. Bármikor alkalmasak vagyunk a jó befogadására, de ezen a napon különösen.
======
Kerestünk-e egy vadtövet és beoltottuk-e a nemest ezen a napon? Hol is? A kertünkben. A családunkban. Magunkban.
======
2005-ben és most, 2016-ban Gyümölcsoltó Boldogasszony napja és Nagypéntek azonos napra esett. – előfordul, a világ nem gépezet. A két nap egybeesése megerősíti az alkalmat. Az értünk hozott áldozat és a bennünk lévő áldozat megerősíti a jó befogadásának hatását. A jóság kiárad belőled, nemesedtél, jóvá váltál. Hiszel-e benne?
======
A Táltos küzdelme
Küzdelme a fekete bikával. Küzdelme a fehér bikával. A lehúzó erővel, a felemelő erővel.
Bennünk zajlik a küzdelem.
======
Egyed, a szarvasmentő szent. Egyed napján hallható a szarvasbőgés, a szarvas megjelenik az ember közelében, a bennünk lévő szarvas.
Ez a szarvas jelenik meg Lászlónak és Gézának is: „nem szarvas az, angyal”. Angyal, a hírhozó.
A dozmati regősénekben: a szarvas mondja, „nem vagyok vadlövő vadad, Hanem én is vagyok az Atyaistentől Hozzád követ.” Szarvas és angyal, itt is.
======
Szent György harca a sárkánnyal. Akkor sikerül legyőznie, mikor az emberek kereszténnyé válnak.
Bennünk zajlik a küzdelem.
======
Szent László küzdelme a kun vitézzel. Küzdenek a lovak is, küzdenek a seregek is, küzd Szent László is, végül a szűzség segítségével sikerül legyőznie a kun vitézt. A fejbenézés jelenetben a lány Szűz Mária. Minden küzdelem Szent Lászlóban zajlik. Minden küzdelem bennünk zajlik.
======
Ember, ha visszatérsz őseid hitéhez, részese leszel annak a seregnek, ahol a fehér ló szájában ott van Isten kardja, aki elpusztítja a fenevadakat.
======
Olvasásra, tanulmányozásra ajánlott alkotások:
Molnár V. József: „Idvez légy, kegyelmes Szent László Kerál”
Szent László, Szent Márton, Szent György élete
A bögözi és a székelyderzsi templom Szent László-freskója

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.